जानौ बिहान खालीपेटमा जामुनको पात खांदा हुने फाइदाहरु

on

|

views

and

comments

मुकेश शर्मा

बिहान खाली पेटमा यो विशेष पात चबाउनु तपाईंको स्वास्थ्यका लागि धेरै राम्रो विकल्प हुन सक्छ, जसमध्ये केहीका बारेमा हामी तपाईंलाई यस लेखको माध्यामबाट जानकारी दिने प्रयास गरेका छौ ।

आजको द्रुत र व्यस्त जीवनशैलीले हामीलाई धरै प्रकारको् सुविधाहरू दिएको छ, भने यसले धेरै रोगहरू पनि उपहार स्वरुप दिएको छन्। हामीहरुको अनियमित दिनचर्या, जंक फूड, तनाव, निद्राको कमी र शारीरिक गतिविधिको कमीले उच्च रक्तचाप, मधुमेह, मोटोपना, थाइरोइड र मानसिक रोगहरू निम्त्याउँछ।

उही समयमा, मधुमेह, जुन यी गलत बानीहरूको कारणले हुन्छ, एक रोग हो जुन एक पटक हुन्छ, जीवन भर तपाईंसँग रहन्छतर एउटा राम्रो कुरा यो हो कि केही आयुर्वेदिक र प्राकृतिक उपचारहरूद्वारा रगतमा चिनीको स्तरलाई धेरै हदसम्म नियन्त्रण गर्न सकिन्छ।

यस्तै एउटा सरल, सस्तो र प्रभावकारी उपचार जामुनको पात हो। यदि तपाईँ हरेक दिन बिहान खालीपेटमा जामुनको ताजा पात खानु हुन्छ भने, यसले दिनभरि तपाईँको रगतमा चिनी नियन्त्रणमा राख्न मद्दत गर्न सक्छ।

बिरुवाको पातमा फलको जस्तै औषधीय गुणहरू पनि बिद्यमान रहे्का हुन्छन् । यसको पातमा धेरै उपयोगी पदार्थहरू हुन्छन्, जुन स्वास्थ्यका लागि धेरै उपयोगी हुन्छन्। यसमा फाइबर, क्याल्सियम, पोटासियम, फलाम, भिटामिन सी, एन्टिआक्सिडन्टहरू र विशेष गरी जाम्बोलिन र जाम्बोसिन जस्ता मधुमेह विरोधी यौगिकहरू रहेका हुन्छन्।
यी पोषक तत्त्वहरूले रगतमा चिनी नियन्त्रण गर्न, पाचन सुधार गर्न, प्रतिरक्षा बढाउन र कोशिकाहरूलाई अक्सिडेटिभ तनावबाट बचाउन मद्दत गर्दछ। जामुनकको पात आयुर्वेदमा औषधीको रूपमा पनि प्रयोग गरिन्छ।

प्रयोग गर्ने बिधी ः

बिहान खाली पेटमा जामुनको पात लिनुहोस्। यसलाई राम्ररी सफा गर्नुहोस्, बिस्तारै चबाउनुहोस् र यसको रस निल्नुहोस्। यसपछि, पानी नपिउनु होस्, ताकि प्रभाव रहन्छ। तपाईँ चाहनु हुन्छ भने यसलाई तपाईले मनतातो पानी प्रयोग गर्न सक्नु हुन्छ।

रगतका चीनीको मात्रालाई नियन्त्रण गर्दछ ः

जामुनको पातमा रहेका प्राकृतिक यौगिकहरूले रगतमा ग्लुकोजको अवशोषणलाई सुस्त पार्छ, जसले रगतमा चिनीको स्तरलाई सन्तुलित र मधुमेहलाई नियन्त्रणमा राख्छ।

जामुनको पातमा रहेका यौगिकहरूले इन्सुलिनप्रति शरीरको संवेदनशीलता बढाउँछन्, जसले गर्दा उपलब्ध इन्सुलिनलाई प्रभावकारी रूपमा प्रयोग गरेर रगतमा चिनीलाई नियन्त्रणमा राख्छ।

पाचन सुधार गर्दछ

जामुनको पातमा रहेको एन्टिआक्सिडन्ट र फाइबर सामग्रीले पाचन प्रणालीलाई बलियो बनाउँछ, अपचन, ग्यास र एसिडिटी जस्ता समस्याहरूबाट छुटकारा दिन्छ र आन्द्रालाई सफा राख्छ। प्रायः पाचनसम्बन्धी समस्या हुनेहरूका लागि यो राम्रो विकल्प हुन सक्छ।

कलेजोलाई स्वस्थ राख्दछ ः

जामुनको पातले कलेजो र मृगौलालाई अक्सिडेटिभ तनावबाट बचाउन मद्दत गर्दछ। यसका औषधीय गुणहरू मधुमेहका बिरामीहरूका लागि यी अङ्गहरूको कार्यलाई कायम राख्न लाभदायक छन्।

Share this
Tags

नछुटाउनुहोस

बिदाको अवसरमा मन्त्री धिसिङद्वारा सडक र पुलहरुको निरीक्षण

काठमाण्डौ । भौतिक पुर्वाधार तथा यातायात मन्त्री कुलमान घिसिङले बिपी राजमार्ग र मध्यपहाडी राजमार्गसहित आसपासका सडक तथा पुलको निरीक्षण तथा अनुगमन गरेका छन् । सहरी...

पूर्वप्रधानमन्त्री ओलीलगायत पाँच जना बरिष्ठ नेताहरुलाई विदेश भ्रमणमा रोक

काठमाडौं । गत भदौ २३ र २४ मा भएको ‘जेनजी’ प्रदर्शनका क्रममा भएका घटनासम्बन्धी जाँचबुझ आयोगले नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी एमाले का अध्यक्ष तथा पूर्वप्रधानमन्त्री...

नेपालगञ्जको आर्थिक बर्ष २०८२÷८३ को लागि १ अर्व भन्दा बढीको बजेट पारित

नेपालगञ्ज ः नेपालगञ्ज उपमहानगरपालिकाको आगामी आर्थिक बर्ष २०८२÷८३ को बजेट पारित गरेको छ । नगरसभाको १७ औँ अधिवेशनको दोस्रो बैठकबाट १ अर्ब ६४ करोड बराबरको...
spot_img

ताजा खबरहरु

अन्य

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here